Bu çalışma sırasında sizin başarınızı etkileyecek pek çok unsur bulunur. Teknik SEO çalışmaları sonrasında siteniz rakiplerinden ayrışarak kullanıcı tarafından daha rahat bir şekilde fark edilmeye başlar. Peki, bu çalışmalar esnasında nelere dikkat ederseniz daha üst sıralara çıkarsınız ve ziyaretçiler tarafından siteniz beğenilir?
- Sitenizin isminin iyi seçilmesi ve alan adınızın kolay hatırlanabilmesi.
- Tema seçiminde ve sonrasında göstereceğiniz çalışmalar, düzenlemeler.
- Sitenizdeki içerikler ve bunların görseller ile desteklenmesi.
- Site hızınızın kullanıcıyı tatmin etmesi.
Yukarıdaki çalışmalar kapsamında kullanıcıları daha fazla süre boyunca sitenizde tutmayı başarabilirsiniz. Elbette aşağıda vereceğimiz tüyolar sonrasında ziyaretçileri sitenizde gezmeye yönlendirme şansına sahip olacaksınız.
Teknik SEO Çalışmaları Nelerden Oluşur?
SEO, kelimesel olarak 200’den fazla farklı çalışmaları kapsar. Bunların temelini de iç teknik SEO dediğimiz kısım oluşturur. Site içi teknik SEO dediğimiz zaman ise bu kriterlerin çoğu kapsama alanına girer. Elbette bunların hepsini yazma şansımız olmadığı gibi bir kısmını deneyimlerinizle çözecekken en önemli kriterleri ise aşağıda sizlere paylaşıyoruz.
- İçerik: Sitenizdeki içeriklerin kalitesi son derece önemlidir. SEO için minimum 300 kelime olması gereken bu içeriklerde önemli olan nokta ise kullanıcıyı sıkmamaktır. İşte sırf 300 kelime olacak diye de yalan yanlış bilgiler vermek veya lafı eveleyip gevelemek kesinlikle kabul edilir değildir.
- Görsel: İçerikler için kullanılan resimlerin kaliteli, konu ile alakalı olması ve ihtiyaç dâhilinde okuyucunun kafasında bir şeyleri canlandırabilmesi son derece önemlidir. Sadece yazısı olan içerikler sadece ve sadece kullanıcıyı yorar. Sonuçta ziyaretçi çekmek için yaptığınız bir şeyde görsel kullanmak her zaman iyidir. Akademik makale yazmıyoruz ki!
- Tema: Sitenizde kullanacağınız tema seçimi de önemlidir. Teknoloji, sağlık, astroloji, bilim, magazin, haber vb. türlerdeki temaları inceleyerek sizin için en uygun olanını seçebilirsiniz. Elbette bir tema bazen tüm isteklerinizi karşılamayabilir. Böyle durumlarda kodlardaki yapacağınız değişiklikler yapabilirsiniz ancak temanın yapısal özelliklerini asla bozmamanızı tavsiye ederiz.
- Hız: Web sitesinin açılma, içerikler arası geçiş ve görselleri yükleme hızının minimum düzeyde olması önemlidir. Araştırmalara göre 3 sn. boyunca açılmayan bir web sitesine kullanıcılar çok rağbet göstermemektedir. İşte bu nedenle temanızdaki hız optimizasyonlarını yapmak, bazı eklentiler ile resim, kod gibi boyutu yüksek olan öğeleri yeniden boyutlandırmak, sıkıştırmak gerekir. Site içi teknik SEO için hız en önemli etkenlerden bir tanesidir.
- İç Bağlantılar: Kullanıcıyı sitenizde gezmeye ikna edeceğiniz yöntemlerden ve tüyolardan bir tanesi sağlam bir bağlantı ağına sahip olmaktan geçer. Yazınızdaki doğru yerlere kullanıcının tıklaması için diğer yazınıza bağlantı vermek işinizi kolaylaştıracaktır. Mesela; telefon nedir yazısını ele alırken kullanıcı telefonun şarj süresini veya bataryasını merak edebilir. Bu kelimelere vereceğiniz link ve doğru bir yönlendirme neticesinde yazınızı okuyan kişi o linke tıklar. Böylelikle sitenizde geçirdiği vakitte artmış olur.
Site İçi Teknik SEO
Tüm bu ayarlamalardan sonra önemli bir yol kat etmişsiniz demektir. Site içi teknik SEO çalışmaları kapsamında yapacağınız bu işlemlerden sonra benim site önerim her içeriğinizin uygun yerlerine (ki genellikle en alt tarafı seçilir) “önerilen, ilgili içerikler” kısmı eklemenizdir. Böylelikle yazınızı sonuna kadar okumaya ikna ettiğiniz bir ziyaretçi oradan da diğer içeriklere doğru yelken açabilir. Tüm bu yazdıklarımızdan sonra elbette ki SEO çalışmaları tamamlandı diyemeyiz. Sırada doğru bir dış SEO çalışması yapmak vardır. Ancak şunu bilmelisiniz ki iç SEO bitmeden, dış SEO çalışmalarına başlayamazsınız. Nasıl ki dükkân açmaya karar verdiğinizde içini doldurmadan reklam yapamazsınız değil mi? Simit dükkanı ise içerisinde simit yokken reklam yaptığınızda ne satabilirsiniz ki? Bu nedenle öncelik iç SEO ve teknik çalışmalarında.