Site dışı SEO nedir? Her web sitesi Google, Yandex, Bing vb. arama motorlarında üst sıralara çıkmayı arzular. Bunun için site içi SEO işlemi yapıldıktan sonra site dışı SEO çalışmaları yapmak gerekir. Peki, bu çalışmalar esnasında nelere dikkat edilmelidir?

Site Dışı SEO

Dış SEO, genellikle backlink çalışmaları ile gerçekleştirilmektedir. Backlink; “sizin sitenizin bir başka web sitesi tarafından tavsiye edilmesidir” diyebiliriz. Bu genellikle yazı içerisine veya sonuna, ana sayfada link vermek suretiyle eklenilen linkler gibi öğelerden oluşmaktadır. Peki, dış SEO çalışmasının temelini oluşturan backlink alma işlemi için nelere dikkat edilmelidir?

  1. Aramalarda sizden daha üstte çıkan aynı kategorideki bir siteden link alımı gerçekleştirmek,
  2. Değerleri sizden daha yüksek olan sitelerden link alımı yapmak,
  3. Haber sitelerinden ve sosyal medyadan link alımı yapmak,
  4. Sürekli sizden daha iyi durumdaki siteler ile yetinmeyip araya aynı veya farklı kategorideki birkaç siteyi de sıkıştırmak ve onlardan da backlink almak bu işin doğallığı açısından önemlidir.
  5. Son olarak ise aldığınız tüm linklerdeki sitelerin spam, kopya ve yasaklı siteler olmaması gereklidir.

Dış SEO denildiğinde akla ilk gelen backlink alımı işinin doğal olması ve bir günde 100 tane link alımının gerçekleştirilmemesi önemlidir. Çünkü bu işin doğal gözükmesi gerekir. Arama motoru örümcekleri belirli algoritmalarla çalıştığından dolayı onları kandırabileceğinizi sanmayarak, onların suyuna gitmeyi denemelisiniz. Site dışı SEO konusunda en önemli unsur doğallıktır.

Dış SEO Çalışmaları Nasıl Olmalıdır?

  • En önemli özellikle kesinlikle işin “doğal” gözükmesidir.
  • İçeriklerinizin kaliteli olması ve insanlarda onları paylaşma içgüdüsü oluşturması önemlidir.
  • Rakip sitelerin analizleri yapılmalı ve aynı kelimelerden link alımı gerçekleştirilmelidir.
  • Sektörde otoriter siteler bulunmalı ve onlardan zaman içerisinde link alımı gerçekleşmelidir.
  • Paylaşımlarınızı takip etmeli ve kullanıcı yorumlarına göre kendinize bir düzen vermeye çalışmalısınız.
  • Firmanıza marka değeri katabilecek olan yerlerden link alımı yapmalısınız.
  • Web sitenize ait paravan bloglar oluşturarak da kalıcı bir linkleme gerçekleştirebilirsiniz.

Site Dışı SEO

Site Dışı SEO

Backlink Çeşitleri Nelerdir?

Site Dışı SEO işinin en önemli öğesi olan backlink, pek çok farklı şekilde alınabilmektedir. Aşağıda biraz bu konuya detaylı bir yaklaşım sergilemek istiyorum.

  • Tanıtım Yazısı: Günümüzde her forumda tanıtım yazısı satışı yapan kişilere denk gelebilirsiniz. Hatta beğendiğiniz bir web sitesi ile iletişime geçerek dahi tanıtım yazısını belirli bir ücret karşılığında sitelerinde yazdırmayı seçebilirsiniz. Tanıtım yazısında en önemli detay, sitenizi iyi bir şekilde tanıtmak, minimum 300 kelime olmasına özen göstermek ve özgün içeriğe sahip olabilmekten geçer. Ancak sadece tanıtım yazısı satmak için açılan siteleri araştırmalı ve onlardan kesinlikle link alımı yapmamalısınız.
  • Footer Link: Genellikle aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık şekillerde satılan bu linkler, ana sayfada bulunan footer alanında sizin sitenizin linkini paylaşır. Böylelikle hem trafik çekebilir hem de sitenizin otoritesini yükseltebilirsiniz. Ancak uzun soluklu bir iş olmadığı için açıkçası ben “footer link” alımını tercih etmiyorum.
  • Profil Backlink: Site dışı SEO işlemlerinde forum, sosyal medya ve diğer kanallarda açacağınız hesaplarda ilgili web sitesi kısmına yazdığınız site adresinizdir. Bu yollarla da link alımı gerçekleştirebilirsiniz. En önemli avantajları;
    • Ömürlük olması,
    • Arama motorları tarafından fark edilmesi,
    • Sitenizin otoritesini kısa sürede yükseltmesidir.
  • Yorum Backlink: Çoğu web site kullanıcılara yorum seçeneğini açmaktadır. İşte bu web sitelerinin en önemli özelliği ise yorum yaparken sizin de web site adresini sormasıdır. Buralara sitenizin ilgili kısmının linkini vererek o siteden yorum backlink kazanabilirsiniz.

Site dışı SEO konusunda son olarak söyleyeceğimiz şey ise Ahrefs vb. site analiz araçlarını kullanmanız yönünde tavsiye vermemiz olacaktır. Çünkü bu araçları kullanarak hem link alımı yapacağınız site hakkında otorite, spam, özgünlük gibi pek çok konuda bilgi sahibi olurken hem de kendi sitenizde nelere ihtiyacınızın olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.