SEO raporu nasıl hazırlanır? SEO uzmanlarının detaylı biçimde sundukları analizler SEO raporu şeklinde özetlenebilir. Yeni çalışmaya başlamadan önce bu raporlar önemlidir.

SEO Raporu Ne Amaçla Hazırlanır?

SEO raporu hazırlanış amacı yol haritasını belirlemek olarak özetlenebilir. Bu rapor bir açıdan çözüm odaklı bir yol haritası da anlamına gelir. Yani web sitesi üzerindeki hataları belirlemek için bu rapor önem kazanmaktadır.

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

SEO Raporu hazırlanışı   birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Google Analytics aracı ile bu yapılmaktadır. Ücretsiz olarak sunulan bu araç, birçok işlemi kontrol edebilmeyi de sağlar. İşlemlerin yapılışı ile ilgili şu sıralama olabilir:

  • Öncelikle Google Analytics hesabı açın
  • Size Google tarafından verilen kodu tüm sayfalarınıza ekleyin
  • Hedefler, etkinlikler gibi gereken tanımlamaları yapın
  • Kurulumu yapıldıktan sonra “Google Analytics Özelleştirme” sekmesine gelerek “Yeni Özel Rapor” bölümüne tıklayın ve ilk rapor bu şekilde tanımlamaya başlanır.
  • Sonrasında ise hedeflere göre boş alanlar doldurulur. Ancak bunun da öncesinde raporda görüntülenecek sekmeye bir isim verilir. Anlamlı bir rapor adı olmasına önem verilmelidir.

SEO Raporu Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?

Dijital pazarlamada önemli olan bir diğer nokta da SEO raporu hazırlarken nelere dikkat edilir  sorusudur. Raporun tüm çalışmayı kapsayan biçimde olması önemlidir. Detaylar bu açıdan tüm ayrıntıları ile bulunmalıdır. Ancak müşterinin rapordaki verileri tam anlaması da önemlidir. Müşterinin anlayacağı şekilde tanımlamalar olması ayrıca kritik bir konudur.

SEO Raporu

SEO Raporu

Raporda Olması Gerekenler

SEO raporunda olması gereken maddeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Başlık etiketleri ile ilgili hatalar eklenmelidir. Yinelenen başlık etiketleri, uzun başlık etiketleri, eksik başlık etiketleri şeklindedir. Kelime sınırlamaları önemli ve bilinmesi gereken detaylardır.
  • İçeriklerdeki hatalar raporda olmalıdır. Kalitesiz içerik durumu, yinelenen içerikler ve içerik uzunluğu hataları belirtilmelidir.
  • Dış bağlantıların durumu, iç linkleme eksiklikleri, 404 hatası, uzun url yapıları, kırık linkler belirtilmelidir.
  • Sayfa yüklenme hızı ve robot.txt dosyası ile ilgili sorunların raporda yer alması gerekir.

Bahsedilen hataların her biri, Google üzerinde görünürlüğü azaltan etkenlerdir ve çözümleriyle beraber SEO raporunda bulunmalıdır.